söndag, november 01, 2009

Arbeta för att Leva, Leva för att Arbeta eller Jobba ihjäl sig? - Karōshi

Karōshi: (過労死, karōshi?), Kan bokstavligen översättas från Japanska som att "Jobba ihjäl sig", en internationellt och medicinskt erkänd term, för ett fenomen som har ökat sedan det först uppmärksammades 1969.

I dessa dagar talas det om att:
- Hundratusentals sjuka människor ska förlora sin sjukersättning, (nu kallad försäkring).
- Arbetslösa tvingas arbeta utan lön - gratis för "arbetsgivaren (slavdrivaren?)", på så kallad praktik för att inte bli fråntagna sin arbetslöshetsersättning, (nu kallad försäkring).
- Pensionärer ska stanna kvar i arbetslivet, snarare än att få ut sin folkpension eller Allmänna Tilläggs Pension, (nu kallad försäkring). För deras pensionspengar finns inte, antingen har de spekulerat fel eller inte betalt tillräckligt till sin pensionsförsäkring. Dumma, Lata Gamlingar, de får skylla sig själva - antingen får de jobba eller så blir det ättestupan och sen kan man mala ner resterna till kattmat, för de kan ju inte ens bekosta sin egen begravning. (OBS: Ironi!)

Typiskt! Alla dessa parasiter, som ska ligga produktionsapparaten SWERIGE AB till last.
De måste bevisa att de har ett värde, de måste vara: Certifierade, övervakade, starka och friska produktionsenheter. Annars har de inget existensberättigande!
(OBS: Ironi!)

OK! Nu målar jag med den BREEEEEDA penseln, för att vara tydlig. MEN! Tycker du verkligen att jag har fel i sak? Vårt Sverige, som en gång var förebilden för ett demokratiskt och jämlikt välfärdssamhälle - är sjukt. Välfärden är urholkad, det sociala skyddsnätet har bytts ut mot spekulation och "försäkringar" för dem som har råd till det. De som inte har råd får stå utan.

De som har jobb, får arbeta tills de stupar eller bränt ut sig i förtid och de som INTE har arbete: Arbetslösa, Pensionärer och Sjuka, är ett vapen mot de arbetande.
Om du inte håller käft, gör som du blir tillsagd och är tacksam - så finns det tusentals som gärna tar dit jobb. Så du kan glömma löneökningar, anställningstrygghet och bättre arbetsförhållanden. Strejkar ni här, så flyttar vi jobben till Kina.

Ingen talar längre om mänskliga rättigheter, idag har genomsnitts medborgaren bättre koll på sina rättigheter som konsument än på sina medborgerliga och mänskliga rättigheter.
Detta är tecken på en demokrati i kris.


Finns det inte heltidsjobb till alla. Låt oss dela på de jobb som finns.
Arbete, är som jag ser det: INTE en skyldighet - utan EN MÄNSKLIG RÄTTIGHET!

Att ens nämna "arbetslinjen", i ett samhälle där inte alla kan garanteras en anställning med lika lön för lika arbete är ett hån mot dess medborgare.

Dessutom är det Samhällets (Statens?) förbannade skyldighet att tillse att dess medborgare har en skälig försörjning. Existensminimum d.v.s. socialbidrag, kan absolut inte ses som en skälig försörjning. Det Samhälle (Den Stat) som försummar sin förbannade skyldighet.
Bryter mot grundläggande medborgerliga och mänskliga rättigheter i enlighet med: Sveriges grundlag, Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna samt FN:s Allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

I Sverige idag, finns det tillräckligt med pengar för att: Anställa alla dem som behövs så akut inom t.ex. skola/vård/omsorg och till att ge dem som inte kan arbeta: sjukersättning, folkpension och arbetslöshetsersättning. Kanske bör vi kalla det för medborgarlön.

Jag har själv skrivit motioner till Miljöpartiets kongresser om hur detta kan genomföras.
MEN då får vi inte vara rädda för att ta lite mer från dem som har mest, och ge lite mer till dem som har minst. För mig verkar det logiskt: Om vi tar lite mer från dem som har mest - så märker de det minst, och ger lite mer till dem som har minst - så märker de det mest.

Om min logik brister - vänligen förklara för mig hur den brister.

Själv är jag utbildad IT-tekniker, men inte certifierad, eftersom arbetsförmedlingen avbröt utbildningen efter två år, när jag hade ett halvår kvar, så jag fick inget jobb.
Är utbildad Projektledare men har inga referenser från en anställning som projektledare, så jag fick inget jobb.

Nu kör jag buss, ett helt OK kneg. Men med väldigt obekväma arbetstider och i viss mån hälsovådliga arbetsförhållanden. Innan körde jag Sightseeingbuss i Köpenhamn, ett av de roligaste och mest stimulerande chaufförsjobb jag haft, men med dåliga arbetsförhållanden och ingen anställningstrygghet alls! Jag fick dock jobba massor, tvivlar på att jag hade en enda arbetsvecka under 60 timmar under högsäsongen, slitigt - men jag tjänade bra pengar. Sen började jag köra regions buss här i Sverige, på det bussbolaget fick jag i snitt UNDER 40 timmar i MÅNADEN perioden april-juni.


Nu kör jag regions buss på ett nytt bussbolag, som är en bra arbetsgivare.

Fram till 2007, gick jag arbetslös huvuddelen av 12 år - med lite avbrott för studier, "så kallad praktik" och olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Det enda som gjorde någon praktisk nytta var projektledarutbildningen.

Under dessa år kämpade jag för arbetslösas rättigheter, jag började även att skriva på denna blogg.

Nu när jag jobbar, så har jag inte skrivit på denna blogg på över ett år och innan dess inte på sexton månader. Min vardag är dom de flesta andra knegares: Jobba, äta, sova och vara tacksam för att men har ett jobb....... - för alternativet är värre.......

Mitt namn är Robert Jacob, kallas för Robban och jag kandiderar till Regionsfullmäktige i Skåne och till Kommunfullmäktige i Malmö.
Håller ni med mig, så välkomnar jag era röster i valet 2010.

http://www.campus.se/Start/pa-jobbet/Kamikaze-arbetarna.aspx
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/existentiellt/artikel_363658.svd

Etiketter: , , , , , , , , , ,